Föl- och unghästmönstringen del II



kärlek och massa trav

idag var jag ute i stallet hos Glóiskrutt. Han låg ner och solade när jag kom, så jag lät honom ligga kvar och satte mig och gosade med honom i en kvart. Så himlans myspysig, han som aldrig är sån annars! Sedan kom Linda och vi fick springa till stallet och börja göra iordning! Jag red nämligen lektion för henne idag och vi travade supermycket! Hon klockade och vi travade non-stop i nästan 17 minuter, haha. Alltså blev det ett ordentligt genomkörar travpass. Men så otroligt bra det är att ha tränare hemma ibland, bara att slänga iväg ett sms och ta ut pengar typ...
Jag måste tänka på att hitta en lugn och stadig skritt i lågt tempo och halvlåg form där han verkligen kommer upp med ryggen och sedan jobba på att tänja gränserna i traven. Till exempel ställa mer och mer hela tiden, speciellt på volten. Jag måste också komma ihåg att inte rida fram honom så han blir stressad, utan istället hålla emot och flytta undan, bli lätt när han blir lätt. Jag måste komma ihåg att driva ännu mer i kurvorna så han inte blir för fyrtaktig i traven.
Lite lösryckt kanske, men detta är nog mest hjärngympa för mig själv tror jag ;)
Julia & Alpha ♥
Tidsinställtinlägg eftersom vi ska ha FN dag i skolan. Hoppas ni tycker om bilderna!
♥ · ♥ · ♥ · ♥ · ♥ · ♥ · ♥ · ♥ · ♥


Hejdå!
Förresten! Har ni några bra tips mot fyrtaktig trav?
Föl- och unghästmönstringen del I
Bilder från Islandshästens dag på Navåsens islandshästar.

Örn från Ranteröd, 1 årig hingst.

Atlas från Bräckeskogen, 2 årig hingst.

Nami från Navåsen

Kónrad från Navåsen och min supersnälle pojkvän Julle som följde med <3
Tillbaka!
Nina och Haegfari!
tips: få hästen att arbeta med ryggen
För att få Glói att ta i med magmuskulaturen och alltså även komma upp ordentligt med ryggen så började jag för lääänge sedan träna på att han ska gå undan för bakdelen när man petar på bakbenet med ett spö. Detta är en mycket bra och simpel övning och det är lätt att se när hästen gör rätt. Man ber hästen helt enkelt gå i en liten volt runt dig samtidigt som den flyttar ut bakdelen, så det blir som att hästen går i sluta (?) på volten. Hästen ska kliva under sig ordentligt med bakbenen och inte bara sätta dem bredvid varandra. Du själv ska vara riktad in mot hästen, som bilden visar, och med hjälp av ett spö eller andra hjälper flytta hästen undan från dig. Du ser väldigt lätt på hästens rygg och överlinje om den arbetar med den, kika även på magmusklerna (det kommer bli som en "inbuktning" in i hästens mage när den jobbar riktigt ordentligt!) och dutta till med spöet om du tycker att hästen "glider runt" eller vill se om hästen kan arbeta ännu mer med ryggen.
Det kan ta ett tag för hästen att lära sig förstå vad du menar och därför rekomenderar jag starkt att man börjar träna på detta med träns på hästen, så att man lätt kan stoppa hästen om den skulle försöka springa undan arbetet och även "dra huvudet till sig" och på så sätt visa att man vill ha hästen ställd genom hela övningen precis som på en volt.
Jag och Glói en "slappdag" förra sommaren, värmer upp med bl a denna övningen.
För denna övningen behöver jag bara använda mitt kroppsspråk och röst till hjälper. Foto: Pappa
Jag använder mig mycket av denna övning, både som en avslappnande övning för att förbättra Glóis skritt och vår kommunikation, men även som en övning jag tar med mig upp i sadeln och sedan använder som en samlande övning och en förberedelse inför tölten (och såklart även traven), just för att jag vill att han ska arbeta med ryggen.
Obs! Tänk på att denna övning är påfrestande både psykiskt och fysiskt för en helt otränad häst och nöj dig med små framsteg till en början, efter ett tag kan du be om mer undertramp, högre aktivitet och mer energi. Tänk också på att hålla hästen sysselsatt! Byt varv, gör någonting annat en stund och återgå sedan till träningen.
Islandshästen med all världens färger?

[Miljóns worldfengur]
Glói från Dirhuvud
E: Gáski frá Eyrarbakka U: Múska frá Thvera II
Femgångare, tävlas i F2, T2 (A-klass), PP1, P2
Smeknamn: Drakhästen, tönt, tjockis, Gloisen, Gogrisen osv.
Han är en helt fantastisk dressyrhäst (i islandsmått mätt). Vi ställde upp i en dressyrtävling i våras och det var nog det roligaste jag någonsin gjort, resultatet blev 5,75 och en mycket nöjd 2a pris tagare (med bland annat 6,5or för samspel och inverkningar). Förutom dressyr är han också en vass femgångshäst. Han är en naturtöltare och också mycket framgångsrik T2 häst. Vårat personbästa ligger på 5,80 och alltså SM-kval. I våras skrapade vi ihop 5,73 och hade innan detta tankar på att lägga av med T2... Ha, så fel man kan ha! Glói överraskar än en gång...
Han är en grym tölt och passhäst (och har fruktansvärt fin galopp som ofta belönas med 6or). I somras tävlade vi lätt stilpass och då gick vi på endast 0,5 sekunder långsammare än Kaspar frá Tokastödum. Jag är mycket stolt över min lille kille för detta. Som personbästa ligger vi på 5,35 i femgång (dock i lätt femgång tyvärr...) så det är mitt mål inför nästa år, att nå A-klass och förhoppningsvis SM-kval också.
Dock vet man aldrig riktigt vart man har honom och hans prestationer styrs väldigt mycket av hans humör (precis som jag, haha, där skär vi oss lite). Han är verkligen ingen häst man sätter sig upp på och rider ett stenhårt träningspass på om han inte är på humör... Haha. Glói är väldigt känslig, vilket ni kanske kommer uppleva om ni fortsätter följa bloggen. Han går att flytta med en blick och går att jobba från marken lika väl i repgrimma som i inspänningar och tömkörningsgjord.
Vi har kommit så långt på vägen tillsammans, fler inlägg om vår väg till där vi är idag kommer om det finns intresse hos er att läsa dem. Idag kan vi rida träningspass och fem gångarter i repgrimma, från att man knappt kunna tölta honom. Han kanske inte alltid följer mig och vi bråkar ganska ofta, men han är min drömhäst.
tradera.com
100 kr + frakt gick det på. inte alls så fatligt och supersnyggt
Mot stallet!
EE bett
EE betten är betydligt tunnare än de klassiska tungfrihetsbetten och mycket lättare! Kände på ett sådant här i somras och blev heeelt kär DIREKT, oh my god säger jag bara! Riktigt tunnt och fint och dessutom kändes det mycket med ergonomiskt utformat för hästens mun.
Förutom detta finns det även en variant av detta (av mig) eftersuktade EE bettet som är en variant av klassisk islandsstång, men även detta med tungfrihet. Kände även på detta i somras, och det är även det något jag kommer köpa så fort jag får 1.500 kronor över. Skänkeln är kortare än hos ett vanligt stång och bettet är konstruerat för att skapa ett jämnt tryck i hästens mun. Tycker dessutom att de verkar prisvärda, med tanke på vad stångbett brukar kosta. Vad tycker ni om dessa bett? Över hypeade eller underbara?
träningsrapport, 4 dagar senare...
Tölten går han som en klocka i och vilken skillnad det var nu när han har normalstora (istället för gigantiska) hovar. Han tickade på jättebra och vi lyckades mycket bra med att "flytta undan rumpan på volt" övningarna. Han kändes lite svag i traven, men det blir bättre hela tiden i takt med att han tränas. Galoppen hade han tappat allt i! (åh sååå tröttsamt att rida femgångare) Det gick typ 4 steg sedan var det pannkaka av alltihop. Men vi kämpar på. Så fort jag blivit frisk ska vi se till att banne mig få ordning på galoppen.
På eftermiddagen gick vi ut och red program, och jag var så stolt över min lille vite prins som knappt gått något på ett par veckor och ändå presterade så bra! Vi började med femgången, och vilken tölt! Tror aldrig han har gått så rent, lyft och löst någonsin! Oerhört stolt Sofie efter det, jajemen!
Traven var, som vanligt, fyrtaktig, men mycket kraftfullare och stabilare än vad den brukar vara när vi rider på bana, det var roligt att uppleva faktiskt! Skritten var avslappnad, dock något överilad, men fortfarande taktfast. Galoppen blev lite fyrtaktig till en början, men sedan rätade han upp sig väldigt bra och gick på som bara den. Det enda som fattades lite där var formen och kondition (och min sits, den är gräslig i galopp...)
Passen var, helt okej med tanke på omständigheterna. Måste lära mig att lägga den i tid bara, och att hålla den. Första så slog han upp i kors när jag skulle ta ner honom och andra slog han upp mitt på långsidan (antagligen för att jag red med typ T2 tyglar, haha)
som sagt. lär dig korta upp tyglarna Sofie!!!! alla bilder är fotade av [nina timmerfors]
tävling
längtar till kmet!!
[film på mig och glói från våren 2010]