bloglovin

FRÅGESTUND

Fråga om precis vad du vill, så svarar jag! :) GO!


Det är ju tur att man utvecklas...

Har städat igenom mitt nattduksbord och där i hittade jag massor med roligt! Bland annat lite gamla domarkommentarer. Precis när jag började tävla så sparade jag alla mina kommentarer, nu mer sparar jag bara de bra! (Skämt åsido ;))

De ena var från Sydsvenska mästerskapen, enda gången jag varit där, sommaren 2009! Jag tänkte lägga upp kommentarerna för T2 :)

Any speed tölt
4 - hög form, mot passtakt
5,5 - ok rörelser, lite hög form, lite bunden.
5 - ok takt, bitvis passtakt, ok rörelser o mjukhet
5,5 - ok takt o tempo. Fina rörelser, lite hög form
4,5 - passtakt, ok tempo

Slow, steady, calm speed
4 - hög orolig form
5,5 -
5 - ok takt, lite högt tempo, på framdelen, mot handen, passtakt
5 - ok grundtakt, något styv, mot handen
4,5 - passtakt, bra tempo

Loose rein
4 -
6 - bra tyglar
5 - ok takt, på framdelen, få korrigeringar, passtakt tilltar
5,5 - ok takt, lite styva rörelser, bra tygel, blir passtaktig
5 - passtakt, ok bärighet

 

AHAHAHAHAHA MIN MIN. Självförtroende till 100%? Njaaa.


Totalt 5,1. Åh kommer ihåg att jag var sååå irriterad. Jag hade ju tänkt kvala till SM. Men som ni ser - ojämna poäng, styv och ojämn häst. Sedan har vi kommentarerna från i våras, de poängen som vi SM kvalade med:

Any speed
6 - ok takt, bra tempo
6 - ok takt och rörelser, trevlig form
6 - bra takt, ok tempo, stabilt, under medelaktion
6 - ok takt, mjuka rörelser
6 - ok takt o form

Slow, steady, calm speed
5,5 - ok takt, bra tempo
5,5 - ok takt o tempo, trevlig form
5,5 - ok takt och tempo
5,5 - lätt obalans på kortsidan
5,5 - ok takt, tempo, lite innåtställd, lite styv

Loose rein
6,5 - bra takt o tempo, mycket bra tygelfrihet
6 - ok takt o rörelser, bra tygel
6 - bra tygel, stabilt, något energifattig
6 - bra tygel, tendens till passtakt, stabilt visat
6,5 - ok takt, tempo, mycket god tygelfrihet

Totalt 5,97. För mig spelar det ingen roll att vi höjt oss 0,5 poäng eller 2 poäng, det som jag blir glad av när jag läser detta är att vi har blivit mycket jämnare och stabilare. Åh, detta behövde jag efter allt kaos som varit! Längtar efter att rida prinsen igen :D

 

Guldpojken! Lite bättre självförtroende här på både häst och ryttare! Foto: Lina Brundell

Normaltemp på islandshäst?

Något som slagit mig flera gånger som hästägare till världens bästa isis är hur låg normaltemp han har. Googlar man det så kommer det upp resultat som säger runt 38 grader.

Dock ligger Glóis normaltemp mellan 37,1-37,6 (lite beroende på när på dagen, aktivitetsmängd osv). Känns inte detta väldigt lågt om man jämför?

I vilket fall; ett bra tips är att tempa era hästar ett par dagar i rad när de är friska och sedan skriva upp det någonstans i stallet, eller telefonen, så att man kan informera veterinären om detta om något skulle hända.


You can't breed beauty, it comes from within


Helgen/kaoset

Ja, hela kaoset började för en vecka sedan. Jag hade vart ute och ridit, när jag kom tillbaka var Glói lite blodig på ena bakhoven. Jag gjorde rent och hittade ett litet sår. Han var inte varm eller svullen så jag gjorde ett litet bandage och lät honom sedan vara. Dagen efter vilade han, men jag var där och pysslade om honom lite, kollade såret med mera.

På fredagen tyckte jag han markerade lite i skritt när jag ledde, så jag bad Linda kolla på och så provade vi att trava. Då ville han inte ens trava eller ta i bak alls. Så jag ringde distriktsveterinären som kom några timmar senare. Efter två timmars undersökning hade hon inte hittat något, men eftersom han var svullen och varm tyckte hon ändå att vi skulle röntga honom.

Sagt och gjort. 06.00 rullade släpet från stallet med oss i mot Skara. De var jätteprofsiga och vi röntgade, kände, klämde och allt möjligt på hans hov. Sån tur var hittades ingenting men skon åkte av och bandage på. Så nu går Glói på penicillin och vila fram tills i helgen.

Dock måste bandaget hållas torrt så det är boxvila som gäller, vi bor ju ändå i Svergie. I skrivandets stund så är jAg faktiskt ute på en "en timmas sysselsättning" dvs en liten promenad/stretch/mysstund i ridhuset.

Så förutom de döstora sprutor han får nu (som jag får hjälp av en sjuksköterska att ge) så är läget under kontroll. Men slutet på förra veckan var heeeelt kaos.


En liten förändring.

Hejsan igen alla goingar!

Jag har känt att jag inte riktigt orkat blogga då jag under sommaren jobbat 6 dagar/vecka och ridit och tävlat och så vidare. Nu har jag däremot känt att det är något jag behöver få ur mig, något som jag inte vill publicera på facebook och något som jag inte vill ska förändra er syn på mig.


Det är nämligen så att jag aldrig, aldrig någonsin varit riktigt nöjd med min krop. Jag har aldrig varit "snyggast". Jag har alltid varit den tjocka och den som blir retad för det. Under gymnasiet så har jag lärt mig acceptera mig för den jag är och lärt mig tycka om mig. Däremot så har det inte funnits varken ork, förnuft eller tid för att göra något åt min övervikt, trots att viljan alltid har funnits där.


Så nu har jag tänkt att jag ska försöka ta tag i det där. Det där skrämmande som man inte vill tänka på egentligen. Jag är just nu i riskzonen för diabetes och mina mål/drömmar med min ridning skulle gå i kras om jag inte gör något nu.


Så jag har börjat. Försökt äta nyttigare/mindre. Försökt skära ner på godis och socker. Försökt gå och träna. Och det har gett resultat. På två veckor har jag gått ner ca. -2.2 kilo. Jag är oerhört stolt över mig själv för detta.


Till en början tänkte jag starta en ny blogg om detta, men eftersom jag har mitt internetalias kändes det helt onödigt. Jag tänker ju inte dölja vem jag är! Jag kommer antagligen uppdatera mer om mat och träning, men förhoppningsvis också en del om hästarna när jag har inspiration till det.

Hoppas ni har det bra, det har jag! Kram på er alla :)