bloglovin

Ingen fantasi!

Jag har ingen fantasi, inga idéer om vad jag ska blogga om alls... Hm. Någon som har några tips?

I övrigt mår jag sådär halvbra. Har ont i ryggen och halsen och är allmänt hängig och trött. Blä blä blä! Kan knappt sitta så får se hur det blir med ridning nu i veckan. Har varit lite dåligt det senaste dagarna. Har tömkört lite och var och lekte med skruttisen igår!


Hemma!

Nu är jag hemma från jobbet och har varit och tagit in pollarna för en liten stund sedan. Jag loggade in på Facebook för att se vad som händer med världen och då visar det sig att ett av mina favoritband har svarat på en kommentar jag skrivit (:'D)... Haha, det har aldrig hänt mig förut, det närmaste jag kommit detta är när jag träffade några mindre band förrförra året och hängde med dem efter deras spelningar (och när jag fick sjunga med Andreas Grega... Haha)

Nu var det kanske inte det mest intelligenta svaret jag fick, men ändå!

 


What ya doin? Nah, just *FANGIRLIN'*


God morgon

God morgon bloggen!
Igår var jag ute i stallet och red min skimmelprins. Mycket trav, och på slutet blev det även en del bärighetsträning i galoppen. Han gick jättefint och vara bara liiiiiiiiiite emot i handen tillslut. Vi gjorde övningen galopp - halt - galopp, vilket är skitsvårt, men skam den som ger sig alltså! Till slut blev det bara något passteg innan det blev en ordentlig halt.

Nu ska jag iväg till Bohusgården och jobba! Ha det fint.

Snyggt!

En nyhet från Hööks! Är så glad att jag har en skimmel som passar i all världens färger, utom möjligen vitt... ;)

229 kr på Hööks


Årets första pass.

Dagen idag:

Åka till skolan. Sitta i skolan jäääättelänge och plugga. Körlektion som slutade med en slirande bil (inga döttsfall, som tur är). Sova på bussen hem. Kom hem, försökte plugga, åkte ut till stallet istället.

Så har det sett ut typ! Dagens ridpass kan bara beskrivas som superbra. Jag hade tänkt att vi skulle ha ett trav (tråk) pass i ridhuset, men så blev det inte. Linda hade lektion inne, så vi fick snällt sätta i broddar och bege oss ut mot nya äventyr. Skämt åsido så red jag på ovalbanan istället. Det är oerhört lyxigt att ha den hemma precis vid ridhuset!

Vi värmde upp utanför. Skruttisen var jättestel så det blev mycket sidförande och volter i skritt. Sedan testade jag traven - katastrof. Inte ett steg fick jag till, haha. Så vi skrittade i kanske 20 minuter till, sen gick vi ut på banan, som var sådär lagom plogad så att den inte var hård eller isig, men ändå inte översnöad.

Vi travade i olika tempon med stöd på tygeln på banan! Det är nog första gången någonsin jag har gjort det. Så himlans glad var jag. Sedan tränade vi lite energiökningar i tölten, som också gick superbra! Tillsist blev det lite fyrtaktig galopp och så "råkade" det bli en passläggning också. Då var Glói nöjd, haha. Sen att det var kallt och mörkt spelar inte så stor roll...

Världens bästa utsikt ♥


Mina nya husdjur!



Fick två uggleringar och ett ugglehalsband hem på posten idag! Gissa vilket som är mitt favoritdjur efter hästar...

Förgyll din vardag...

Jag har ganska dålig humor, men jag är övertygad om att iallafall Vinetta kommer älska det här

1. Klicka på play
2. Kolla på gif:en som är under.
3. Skratta tills du gråter eller småflina lite.














två annorlunda porträtt





Fotade med Nikon D80, Nikkor 50mm/1.8

Stämningsfullt

Har fotat lite fina bilder, sorry för den dåliga uppdateringen!


Fått gjort lite iallafall

Har suttit och jobbat intensivt sedan kl 13. Usch, har verkligen mått skitkasst idag... Har bara fått i mig ett par glas nyponsoppa och lite vaniljyoghurt, hm, hoppas jag mår bättre imorgon när jag vaknar. Iallafall har jag varit rackarns så produktiv idag. Skönt när man är "sådär lagom sjuk", man orkar inte göra så mycket men kan fortfarande tänka liksom.

Har grejat lite med mitt företag under dagen, fått klart två engelska uppgifter, en svenska uppgift, börjat plugga lite på naturkunskapen och skrivit en hel sida på mitt projektarbete. Är helt förvånad själv, så här lätt brukar det inte gå, men jag tackar och tar emot!

Som ni förstår har Glói vilat idag, jag ska ut till honom imorgon på dagen om jag känner mig bättre... Nu ska jag skriva lite till och lyssna på Florence Valentin. Godnatt!

Musik



Ett av mina absolut största intressen förutom ridning och foto är musik. Jag älskar musik. Jag älskar kloka texter som jag kan känna igen mig i. Jag identifierar mig med min musiksmak. Jag blir förolämpad om någon smutskastar artister jag tycker om. Haha, det kanske låter helt sjukt, men om någon säger "Den låten är väl ok..." så kan jag gå i gång och börja försöka förklara varför musiken kan vara så bra och varför den ligger nära mitt hjärta.

En tredjedel (den största, haha) av min musiksmak är en hyllning till den svenska musiken. Svenska artister som skriver och sjunger och spelar. Det är något visst med svenska. Det blir så vackert och poetiskt. Eller det kanske bara är för att jag pratar svenska. Nej, jag vet inte, men svenska artister tilltalar mig, även de som sjunger på engelska. Vi svenskar är otroligt bra på att göra personlig musik som berör.

Sedan är jag nästan allätare. Lyssnar på det mesta (bland annat symfonisk metall och alternativ rock. Det trodde ni inte va?) Men kände bara för att skriva ett litet hyllningsinlägg till svensk musik.

Har du inte så bra koll, eller kanske du också älskar svensk musik så kolla in P3 Guld gala på SVTplay!!
Dessutom är Salem otroligt söt, charmig och rolig vilket är ett stort plus. Han är en av de artister som ligger mig varmt om hjärtat. Grattis till honom också förresten, för han ska bli pappa.

Bildkälla


Over and Out


Detta är något av det absolut viktigaste att tänka på när man rider enligt mig. Att anpassa sig efter hästen, men ändå försöka utvecklas och få fram det där lilla extra. Man kan inte förvänta sig att alla hästar ska kunna gå VM finaler eller ens trava i vissa fall. Man måste komma ihåg att träna på det som är bra och inte bara det som är dåligt.

Ingen uppdatering

Skriver eventuellt ikväll, om jag hinner!

Nu: ut och övningsköra!

Idag och imorgon blir det vila för skimmelprinsen! Jag ska nämligen iväg till Stenugnsbaden med mitt jobb, vilket kommer bli oerhört trevligt. Jag jobbar ju bara extra där, så det ska verkligen bli superroligt att få följa med och lära känna alla lite bättre.

Imorgon är det årsmöte med min förening, Landi. Där kommer det förhoppningsvis hända massor med spännande saker, hehe. Så, som ni förstår kommer uppdateringen ligga i botten då jag inte hunnit skriva några nya inlägg... Vad skulle ni vilja läsa mer om? :)

Ha en fin helg! ♥


Igår & idag och sådär

Nu ligger jag hemma i sängen och kollar på Gäster med gester. Har varit ute i stallet idag och igår och ridit på min vita springare.

Igår kände jag för att bara rida på glädje så det fick bli en barbacka uteritt med min lille prins, och åh vad han njöt. 120% power genom hela ritten och jag fick till och med lov att plocka ner honom i form och började samla ihop honom i galoppen. Vi fick med lite trav också, det är jätteroligt att han börjat skilja sååå väl på gångarterna. Han fick göra lite som han ville och fokus låg mest vid att bara slappna av och vara lyhörd.

Idag red vi ett träningspass i ridhuset, men jag var så trött så det blev knappt några krav idag heller! Blev ganska mycket trav (som var oerhört ren för att vara Glói!) och så smått en introduktion till galopp på volt. Jäklar vad det gick. Glói gick som ett ånglok utan stopp, så det var lika bra att köra på i galopp och trötta ut honom, haha. Efter en stund så tänkte jag att jag skulle testa tölten. Och jag säger bara åh ♥. Känslan när ens superpigga femgångshäst sätter iväg i ett friskt tempo HELT REN ökat tölt och bara styvar sig lite i kurvorna. Det är obeskrivlig. Ännu bättre blev det att jag faktiskt kunde kontrollera energin på ett mjukt sätt och göra tempoökningar. Inte så lätt annars, men Glói har nog tröttnat på trav nu, så då skulle han visa vilken hans finaste gångart är. Hjärtat ♥


Bäst för evigt ♥

Världens största/minsta häst



Världens största häst och världens minsta häst tillsammans på samma bild. Världens största är 2.08 m i mankhöjd. Den minsta är bara 45 cm. Det är helt sjukt. Här är en bild på dem iallafall!

Smått krimskrams jag skulle kunna tänka mig att äga

Som rubriken lyder, här kommer lite bilder på smycken jag skulle kunna tänka mig att ha i min ägo. Inte så hästrelaterat, men ändå!


Örhängen, 6-pack för 40 kronor


Ugglering, 79 kronor                                                       Halsband, 129 kronor



Berlockhalsband, 700 kronor

Svar på frågestunden 2

Vad är din favoritfärg på islandshästar?
Svar:
Oj! Det finns ju så otroligt många, men jag tycker svart med stora vita tecken och glosögon är sjukt snyggt! Något annat som är riktigt snyggt är när hästen har riktigt mycket lång man.



Hur gammal är Glói?
Svar: Glói fyller 11 i år.

Hur länge har du haft Glói? :)

Svar: Vi blev delägare i Glói för 6 år sedan, och för 3-4 (?) så köpte vi honom helt!

Om min islandströja: Är den från Island eller har du hittat den här i Sverige?
Svar: Det är en tjej i stallet som har stickat den.

Glói ser ut att vara en väldigt stark tölthäst, var han lätt att töltsätta eller en riktig utmaning?

Svar: När han töltsattes så var han en väldigt stark travhäst, men jag skulle nog inte säga att han var svår. Dock fick vi  ganska mycket hjälp av tränare, hade jag gjort det helt själv så hade det nog varit mycket svårare.

Hur ser dina planer för framtiden ut, hästjobb? En till tävlingshäst kanske?

Svar: Hästjobb - absolut! Gärna på Island. Sedan så hade en till tävlingshäst inte varit helt fel, man vet aldrig ;)

Vad är det för stam på Glói?
Svar: Han är
E: Gáski frá Eyrarbakka
U: Múska frá Thvera II


Vilken är starkaste gångarterna?
Svar: Pass! Utan tvekan. Sedan att den inte håller när han ska gå i pass är en annan sak. Han är en riktig pass och tölt-häst, men han har ändå helt ok grundgångarter, men de har blivit väldigt svaga när vi tog fram de andra.



När började du träna passen med honom?
Svar: För kanske 4 år sedan? Jag minns inte riktigt. Han skickades på tillridning hos Malin Elmgren och hon tog fram passen lite i honom, samtidigt som jag tog lite lektioner på ridskolehästar för att lära mig rida pass eftersom jag aldrig hade ridit det förut.

Högsta poängen för passen? :)
Svar: Vi har fått 5,5 för passen på tävling, men vi har också visat passen för domare ute och inte på träning. Där fick vi 6,5. Då var jag ganska lycklig kan man väl säga, haha!

Höök's vårkollektion

Någon mer än jag som längtar efter Höök's nya vårkatalog? Ska bli så spännande att se alla nya schabrak, de verkar som att det är riktigt härliga och starka färger. Kanske blir något riktigt snyggt till lill-grisen förhoppningsvis, man vet ju aldrig ;) Vårkatalogen släpps på onsdag nästa vecka, den 25 januari!

min söte bebis


Rätt

Skulle egentligen plugga, men hittade den här artikeln istället. Kanske är det lite fel att skratta åt honom, fast det han gjort var oerhört oproffsigt. Det är visst en sport att rida för krönikören, även om hindret bara är 15 cm kan man konstatera. HÄR finns artikeln.


Varför Rolf-Göran vann

Jag och min pappa diskuterade lite om varför Rolf-Göran Bengtsson vann Jerringpriset. Han tyckte att det var "fel" eftersom Rolf-Göran inte har bott i Sverige sedan mitten av 90-talet och så vidare. Det finns många argument för varför Marcus Hellner skulle ha vunnit Jerringpriset, men jag tycker att det finns fler som talar för varför Rolf-Göran Bengtsson skulle vinna. Dessutom tyckte pappa att det inte varit rättvist när diverse bloggar har uppmanat till att gå in och rösta på Rolf-Göran, fast det är bara att inse fakta. Det är den världen vi lever i idag.

En del av Jerringpriset är att se vilken idrottare som just nu är mest populär, vem svenska folket tycker är en värdig vinnare. Vi lever i en demokrati, alltså den som får flest röster vinner, så enkelt är det. Ridsporten har så länge varit förtryckt, och tyvärr är inställningen ofta "Det är ingen sport" "Hästen gör hela jobbet". De här kommentarerna ser man allt för ofta. Vi som rider, och satsar på det vet att det inte är sant. Inte en chans att man hade klarat det utan att lägga ner tid, pengar och framförallt kärlek och tålamod på vår underbara sport. Rolf-Göran Bengtsson var en chans för ridsports Sverige att bevisa sig. Ridsporten är Sveriges tredje största (?) sport, och många, liksom jag, är trött på att behöva förklara varför det är en sport hela tiden. Därför vann Rolf-Göran Bengtsson. Kärleken till vår sport höll oss samman och viljan att äntligen få bevisa att ridsporten är lika mycket värd gjorde att han vann med 44,6% över Marcus Hellner. Det är inte speciellt lite. Sveriges "lagom är bäst" blev helt krossat. Ridsportens utövare vill ha bekräftelse.

Rolf-Göran Bengtsson vann popularitetstävlingen - så är det bara. Och alla outbildade journalister som tyvärr jobbar på stora tidningar kan inte säga emot. Skulle just vilja se dem göra om det. Om hästen gör hela jobbet och det beror på hur bra hästen är borde det inte alltid bli samma resultat vid alla tävlingar? Den som är bäst vinner och så vidare.

Utöver detta tycker jag bara att utalandet "Han är ingenting utan sin häst" bara är klantigt. Vad är Zlatan utan sitt lag? Möjligtvis begåvad, men han skulle nog inte vinna så många matcher. Men bara för att han spelar fotboll så är han ändå värd att vinna sportpriser?

Utan sin häst hade Rolf-Göran Bengtsson kanske inte vunnit, men han har i alla fall lagt ner sin själ i ridsporten, han har utvecklats och blivit bättre och bättre. Han lär ut sina kunskaper och han är tillräckligt duktig för att leva på det. Han äter för att kunna vara en bra ryttare. Han tränar för att vara en bra ryttare. Han lever ett liv anpassat för att kunna vara en bra ryttare. Precis som Zlatan gör - bara att Zlatan spelar fotboll och Rolf-Göran Bengtssons lag utgörs av en häst. Det är inte så stor skillnad.



Tack Rolf-Göran för att du bevisar att vår sport inte är något för mesar, du är värd tusen Jerringspriser.

Resultatet av gårdagens målande

Första islandshästen jag målar "seriöst" på sisådär 3 år. Vad tycks?


Fanbilder

Det är alltid lika roligt med fanbilder! (Inte för att jag brukar få det så ofta, eller någonsin, men ändå)



Denna oerhört fina bilden på TheCoolFiieZzz och Glóilihcious fick jag när min kära vän Mikaela såg att jag var med i en tävling om en hjälm

och hon trodde att det var en hiphop keps. Hm, ja... Vad fint. Jag tackar så mycket för den. (Varken jag eller Glói har guldtänder på riktigt)



En annan bild på oss av samma konstnär. Lite mer verklighetstrogen kanske?

Min kväll

Nu får det bli té ur mina älskade muminmuggar. Stal med mig lite pennor från bildsalen idag, så tänkte ägna de sista vakna timmarna åt att måla porträtt och lyssna på Harry Potter. Färdigpluggat för idag med andra ord!


Irriterad + projektarbete.

Jag går ju i trean, som några av er kanske vet. Just nu sitter jag och arbetar med mitt projektarbete, vilket kanske inte är jättekul, men åtminstonde väldigt intressant. Det enda jag tycker är jobbigt/störande/irriterande just nu är att min projektledare verkligen inte bryr sig om mig! Sedan augusti har vi träffats 2 gånger, jag har fått 4 skriftliga svar på det jag arbetar med (försöker uppdatera projektarbetes-bloggen 1 gång/veckan) och han har inte kommit på det möte jag bokat!! Nog för att projektarbetet handlar om att ta eget ansvar, men det här är bara kasst. Usch säger jag bara!

Igår var jag ute och lekte med min lilla älskling, och det gick jättebra. Han var så lugn och sävlig och lyssnade nästan hela tiden på mig, haha! Ikväll eller imorgon kommer ett åsikts inlägg om Rolf-Göran Bengtsson. Spännande va?

Wilma/Hvinur 2







Haha, Wilma kunde inte hålla sig kvar när Hvinur ville äta...

This VS That #1

Är du lite frusen om fötterna? Passa på att köp ett par mysiga inne skor att ha i sadelkammaren, fikarummet, på teorilektionen eller hemma! Vilka skulle du köpt?


Säljes på Hööks rea för 24 kronor                                                                        Säljs på H&M's rea för 79:50 kr

HAN VANN!

HAN VANN! HELT GALET! GRATTIS!


Visste ni att... #2

När hästen kom till Island så levde de framförallt på fisk och fiskmjöl och vissa Islandshästar gillar även idag att äta fisk...

Källa

Svar på frågestunden 1

Rider du kurser?
Svar: Japp, det gör jag! Jag tycker det är otroligt viktigt att alltid söka mer kunskap och få inspiration så man inte bara kör på med samma saker hela tiden.

Hur ofta?

Svar: 1-2 gånger i månaden, samt i genomsnitt 1 privatlektion i månaden!

Och har du möjligheterna var dag, dvs. att du alltid har någon bra islandsistruktör i hemtrakterna? :)
Svar: Ja det har jag! Vi har Glói på Dirhuvud, där bland andra Linda Antonsson (årets ungdomsryttare 2011 samt världsmästare i T2) och hennes mamma har sina hästar. Det är främst dem jag tränar för. Sedan är det många som kommer och håller kurser hos oss, då vi har ridhus och många som har lätt att ta sig till oss. Bland annat Rasmus Møller Jensen, Heimir och Magnús Skúlason, dock rider jag bara för Magnús när han kommer hit.

Vart bor du någonstans?
Svar: Jag bor utanför Ljungskile, som ligger nästan i Uddevalla, ungefär 1 timma från Göteborg.



Vilken instruktör tränar du mest för?
Svar: Som jag skrev ovan, mest för Linda & Liselotte Antonsson. Har även tränat för Helen Gustafsson och rider när jag får tillfälle även för Malin Elmgren och Magnús Skúlason.



Kommer du vara nere på NM och titta?
Svar: Ja, absolut! NM blir årets semester, för att titta och fota och umgås med alla goa vänner.



Tävlar du?
Svar: Ja det gör jag! Jag och Glói satsar på SM kval 2012




Hur lång är du?
Svar: I mitt pass står det 166, men jag tror jag är lite längre, typ 168 cm.


Hur hög är Gloi?
Svar: Jag vet faktiskt inte! Han är inte uppmätt, men jag skulle gissa på att han är 140-142 cm i mankhöjd, alltså ganska stor.


Hur vill du att din framtid ska se ut?
Svar: Ljus, förhoppningsvis. Hade varit en dröm att bara bli upptäckt av en talangscout, vinna 20 miljoner på triss och starta eget stall som gick att leva på, med ridskola, avel och massor av inackorderingar där jag fick sprida inspiration och lära mig tillsammans.


Hur tror du din framtid kommer se ut?
Svar: Jag vill först och främst ha ett jobb och fokusera på ridningen ett tag. Innan jag börjar plugga så har jag tänkt försöka få hästjobb på Island, då det är något av en dröm... Sedan kanske det blir folkhögskola och så ska jag nog utbilda mig till något roligt!


Wilma/Hvinur 1





Åh, är man narcissistisk om man älskar sina egna bilder och tycker de är snyggast i universum? Haha


Veckoplanering

Måndag: Tömkörning/longering/lek - fokus på galopp | Simma
Tisdag: Vila?
Onsdag: Mamma rider | Aerobics
Torsdag: Uteritt/klättra | Simma
Fredag: Travövningar/cavaletti
Lördag: Vila | Middag med Bohusgården
Söndag: Vila | LANDI ÅRSMÖTE!

Såhär ser vår vecka ut ungefär! Och då är inte ens skolan/körskolan inplanerad... Fullt ös medvetslös!


Favo-failbilder

Mina favorit fail-bilder på Wilma. Vi var nämligen ute i stallet och fotade under dagen. Några andra av mina favoritbilder kommer upp ikväll/imorgon. Glói var för övrigt helt knäpp, så det får bli lite tömkörning imorgon tror jag, haha.


Hvinur tyckte att det var bättre att äta gräs än att posa...


Haha, som sagt. Hvinur var inte den lättaste att få på bild.

Tävling

Jag är med och tävlar om ett tagelarmband hos Old Haunts (klicka på länken för att komma till tävlingen)


Ponnyakuten

Idaaag börjar Ponnyakuten! Någon mer än jag som längtar?

Inaktiv!

Nu har jag sovit över hos min kära Sandra och nu ska jag snart hem till Ida. Jag lovar att jag ska skriva mer ikväll. Puss och kram alla finisar ♥

Tips & Tricks: Tömkörning, del 2

Del 1 hittar du här!
Tömkörning, del 2:
Inspänning

Till att börja med vill jag bara tipsa er som inte är vana vid tömkörning/har hästar som inte är vana vid tömkörning att gärna spänna fast tömmen i både nosgrimman och bettet samtidigt (se bilden) om du planerar att tömköra med enkel töm. Varför undrar du såklart då, men det är av den enkla anledningen att du inte ska bli för stark eller hänga i munnen på hästen, vilket man lätt gör när man tömkör de första gångerna. Vi har ju lärt oss att använda vår vikt när vi rider, så då gör man det också ofta automatiskt från marken, men där har man en helt annan kraft. Alla signaler blir mycket tydligare/skarpare från marken.

En bra sak kan vara att lära hästen att stanna för tryck på nosryggen samt att sänka huvudet för tryck på nacken. Det gör du genom att helt enkelt (i grimman till exempel) lägga tryck på nacken, och så fort hästen ger efter så släpper du också efter. Samma sak med nosryggen, fast då kan man helt enkelt träna halt!



Så var rädd om era hästar, och spänn fast tygeln i nosgrimman, så hästen inte bara behöver ha dig hängandes i munnen, utan trycket fördelas mest i nosgrimman och inte lika mycket i munnen på hästen.

Jag vill bara säga att det jag skriver är så jag själv jobbar med tömkörningen, inget säger att detta är "rätt" sätt att jobba hästen. Men så jag har jobbat har gett resultat och det är självklart ett stort plus i kanten ;)



Tömkörning med enkel töm. ↑
Här kan det passa bra att använda nosgrimman som jag beskrev ovan då detta är det "skarpaste" läget du kan ha dina tömmar i. Detta är en enkel inspänning, som passar för nästan alla tillfällen. Till exempel när man vill ha tömmen lite likare hjälperna från handen, för kanske töltarbete, så har jag tömmarna genom översta ringen. Vill jag att han ska söka en låg form i traven så har jag ringarna genom nedersta ringarna. Vid skritt- och allmänt arbete i de olika gångarterna använder jag mig av mellanringarna.




Tömkörning med dubbel töm, lång/låg.
Denna inspänningen är superbra om man ska jobba med trav, enligt mig. Vill man ha en ännu lägre/längre form så kan det vara bra att sätta tömmen i ringen som är mitt under gjorden/sätta fast på sadelgjorden (man kan också trä på en nyckelring på sadelgjorden och sedan sätta fast tömmen i den). När man jobbar med dessa tömmar är det viktigt att ge eftergift annars blir det lätt att man håller och håller och till slut kommer hästen bara knäcka av i nacken och gå under hand. Denna inspänning ger lite mer balans och kontroll på hästens yttersida när man arbetar med den. Av bekvämlighetsskäl bör man ju inte tölta hästen i en såpass låg form som den kommer få med den undre inspänningen. Det är klart att det går, men är inte hästen väldigt välbalanserad och lyhörd kan det istället bli att hästen bara söker trav.



Tömkörning med dubbeltöm, samlande.
Denna variant missade jag helt att fota med gjorden! Klantigt. Men tanken är i alla fall att det är i den här tömmen som man arbetar hästen i tölt. En bra träning är också om hästen gärna går högt med huvudet i tölten att låta tömmen löpa genom översta ringen och sedan spänna ner den i andra eller tredje ringen, för att visa hästen att näsan ska söka sig lite neråt. Går hästen väldigt mycket mot handen kan det vara bra att låta tömmen löpa genom mellersta ringen och spänna upp den i den övre.


Kom ihåg att variera!
Under ett träningspass är det jätteviktigt att variera sig mycket. Kanske byta inspänningar. Testa dig fram! Kanske skjuter din häst ut ytterbogen jättemycket och behöver ha dubbel inspänning på yttersidan för att få kontroll, medans den är väldigt lätt på inner och endast behöver en enkel inspänning där!

En sak jag gör när jag till exempel ska träna Glóis trav/galopp som inte är speciellt starka är att ha på en halsförlängare i form av tyglar som jag "lägger" ner bakom öronen, genom bettringarna och sedan spänner i ringen mitt under magen. Sedan har jag en vanlig enkel inspänning på och låter honom jobba över cavaletti. På detta sättet måste han söka sig neråt, men utan att bli störd i munnen, samtidigt som jag kan hjälpa honom om han skulle börja gå bakom hand. Vill du läsa mer om halsförlängare så har Nina skrivit ett bra inlägg om det här!

Vad tycker ni? Fattar ni något? Är detta intressant? :)

Så coolt!

Inte så hästrelaterat, men riktigt tufft! Tänk om man kunde måla så...


ADsettings

→ Vill bara slå ett slag för ADsettings. Klicka här, eller på någon av banderollerna och registrera er för att få koderna som man kan sätta på sin blogg och sedan börja tjäna pengar ←




Perfekt!

Avvek från min träningsplanering och red en lektion för bästaste Linda istället. Glói hade lite träningsvärk, så vi fokuserade inte så mycket på traven idag, utan istället gjorde vi en jättebra övning där man ska skritta långsamt med massor av energi och sedan gå upp i långsam tölt och sen ner i halt. Till slut blev han riktigt följsam och mjuk och det gick att ändra energin utan att ändra tempot. Wow vilken känsla det var! Han är så duktig min lille plutt. ♥

Nu är min tygpåse här också, så supersnygg verkligen. Hehe...


Blogg-hemlisar

Smider ännu mer planer just nu, haha! Känner mig otroligt hemlighetsfull idag. Jag ska skicka ut mail till lite olika bloggare under dagen och hoppas på att de vill göra den här grejen med mig. I alla fall tycker jag att det är en bra idé...

Ja, nu ska jag sluta prata med mig själv. Kom ihåg frågestunden för vad ni gör!
Imorgon kommer förhoppningsvis fortsättningen på tömkörnings-tipsen.

Ha det bäst ni som gillar häst!


Ska man eller ska man inte...?

Smider planer för efter studenten. Spännande va? Ni ska få en liten ledtråd:


Dagen!

Idag har Glói vilat, vilket nog var tur! Jag hade min första körlektion idag och hej vad det gick! Isgata ute och sladd på bilen och jag var allmän trafikstoppning, haha. Men kul var det! Det ska verkligen bli så skönt att kunna köra själv snart.

Efter körlektionen så vart det lunch, tätt följt av några timmars "plugg" (sitta och prata med en kompis som just kommit hem från London). Hade inga lektioner idag, som vanligt på onsdagar! Sedan tänkte jag åka hem ganska tidigt, så tog 14.10 bussen hem. Det vara bara det att det tydligen går fler bussar från min hållplats 14.10 (........) så självklart steg jag på fel buss, vilket jag inte inser föräns den vänder och åker tillbaka mot Uddevalla. Så det blev 1 timme och 20 minuters promenad hem. Vardagsmotion

Väl hemma orkade jag se på ett avsnitt av Top Model/äta mat och så fort jag satte mig i soffan somnade jag och sov 2 timmar. Jag har varit så stressad de senaste dagarna, sovit dåligt och haft prestationsångest, så nu när jag rätt ut allt och mina lärare vet hur allt ligger till så var det som en spärr släppte och jag kan slappna av igen! Då slog kroppen bakut, haha.

Jag ska skriva mer när jag har något vettigt att skriva om, det lovar jag!

Är det inte helt fantastiskt...

Är det inte helt fantastiskt hur islandshästar håller ihop folk? Människor i olika åldrar som aldirg hade träffats annars. Människor med helt olika bakgrund som möts med ett gemensamt intresse. I vårt stall brukar jag umgås med en av rektorerna på min "systerskola". Jag umgås också med en tjej som är 12, som jag aldrig skulle lärt känna annars. Ofta hänger jag även med världsmästarinnan i T2. Inga förutfattade meningar, det spelar ingen roll vem du är, hur mycket eller lite du rider. Visst är det helt underbart att hästarna i sig inte bara ger så mycket glädje, utan hur många livslånga vänskaper de även skapar med andra människor. ♥

Pinen på bilden finns att köpa här.


För islandshästar kan ju inte hoppa... Eller?



För islandshästar kan ju inte hoppa... Eller?

Sista hindret är ungefär 110 cm.
Lägger upp en till någon gång i veckan med fler hästar i stallet!

Mellis!

Testade ett nytt mellanmål igår, då jag åkte direkt från skolan till stallet. Jag var hungrig och slängde mig in på Ica. Tänkte köpa en risifrutti, men är ganska trött på fisiprutti-mellis... Ja ja, i vilket fall så såg jag en reklamfilm om en Isländsk Yoghurt som Nina bloggade om härrom dagen. Och på kylhyllan vid drickyoggin så stod den. Jag är för stolt islands-lover för att kunna låta bli att testa den.



Och den var faktiskt riktig god! Som ni kan se blev mitt mellanmål/middag en banan och en Skyr, men det hade räckt gott och väl med bara yoghurten. Den var lite tjockare och bittrare i smaken än vanlig yoghurt, den smakade inte alls lika mycket socker som till exempel Yoggi. Jag kan tänka mig att om man lägger den i frysen (eller ute i den förbannade snön.......) så kommer den bli supergod att äta istället för glass. I like! Dock var den väldigt dyr, 19 kr för ett paket. Men ändå ett bra lunch alternativ - man blev riktigt mätt.

Edit: Tydligen är den fettfri och nyckelhålsmärkt också, och innehåller 120 kcal, för den som räknar sånt, haha...

Hoppas ni har det finast alla underbara människor där ute!

Godnatt!

Godnatt på er nu bloggen, kom ihåg att ställa frågor i min frågestund!
Imorgon kommer det upp film från löshoppningen och lite annat smått och gott.
Och börjar estetisk verksamhet imorgon, ska äntligen få ha bild igen, woho!



Inte så aktiv...

...men det beror på att jag har svenskaprov imorgon och hade en liten dipp i humörsvängningarna under dagen! Håll ut. Under tiden kan ni ju kolla på Kronjuvelerna på svtplay!

Veckoplanering för Glói:
Måndag: Löshoppning √ (finns även filmat om någon vill se)
Tisdag: Ridhus, travarbete
Onsdag: Vila
Torsdag: Tömkörning/bommar
Fredag: Ridhus, cavalettiövningar
Lördag: Uteritt (om vädret är ok)
Söndag: Vila

...



Facebook är bara skit. En enda liten statusuppdatering och hela dagen är förstörd.
En stor klump i magen som inte längre är ledsenhet, utan bara illamående och ångest.

Äckligt.

Fuck you feelings.


Glói/Sofie - tölt utan huvudlag!

Tölt, trav och galopp utan någon form av utrustning.
Tölten är lite passtaktig, men det kan man ju leva med.


Liselotte-kurs 7 januari

Det var trav, trav, trav och åter trav! Lång låg överlinje och bara bygga massor med muskler. Bra jobb för båda oss två. Här kommer det lite bilder! Linda, inlägget om hans färger kommer när jag fått tag på bilder från hans 3 första år ;)


Uppvärmning från marken. Här försöker vi få en spänd muskel att slappna av :)


Skritt i lång låg form. Eller ja, formen kan förbättras, MEN det är helt ren skritt!


Snögg kille!


Formen blev bara bättre och bättre


Och även traven. Här är den nästan helt ren och han svävar nästan. Fina, duktiga lilla hesten. ♥

iPad

Sitter just nu vid min farbrors iPad och chillar lite extra efter dagens ridkurs. Mår inte toppenbra, men så sov jag ju bara 6 timmar i natt och min kropp är van vid 8-9 timmar!

I vilket fall så gick det väldigt bra på kursen idag (även om det blev 2 pass à 40 minuter på volt i trav). Han var mjuk och följsam och hade en väldig kraft i traven, vilket han inte haft förut, så plus poäng till tusen! Liselotte tyckte han gjort enorma framsteg, vilket jag kan hålla med om. För ett år sedan kunde han inte ens trava med stöd i handen...

note to self: att sänka händerna hjälper oss inte där vi är nu. Istället ska handen ligga i "rätt" läge i traven, men gärna ge ledande/öppnande tygeltag.

Imorgon kommer lite bilder från traven som Wilma fotade :)

Frågestund!




Hur lång är jag? Vem red in Glói? Vilken är min favoritglass?
Inga frågor är för dumma, den som inget frågar får inget veta.


FRÅGA VAD NI VILL! JAG SVARAR :)

(kommer inte uppdatera något mer under dagen, då jag är på ridkurs och hade bloggfri dag igår, så jag hann inte göra några fler inlägg... En utvärdering av kursen + sadelprovning av Glói kommer på söndag!)

Världens bästa tjejkväll

Nyss hemkommen från en välbehövlig tjejkväll med massor av knäppa samtalsämnen och mycket skratt. Precis vad jag behövde nu. Tack för en toppen kväll och hejdå till Mimmie som åker till Kenya i tre månader på torsdag. ♥

Nya funktioner på Worldfengur

Tänkte gå in och kolla mina och Glóis gamla tävlingsresultat på Worldfengur (alla tävlingsresultat från Regional nivå finns på hästens Worldfengur) men hittar då en liten knapp. En liten knapp som aldrig varit där förut. Nyfiken som jag är och eftersom jag älskar att trycka på oväntade knappar, så gjorde det även denna gång. Till min förtjusning så var det en isländsk kvinna som läste upp Glói's namn! Och jag uttalar det rätt!

Nu har jag spammat denna knappen hur länge som helst, det är verkligen skitroligt! (Ni som känner mig förstår min glädje...) Sen så insåg jag att om man trycker på hästens namn så kommer det upp en översättning av namnet samt hur många islandshästar som bär namnet. Positiv förändring av Worldfengur (som innan har varit ganska tråkigt...)

Glödande, glittrande, lysande, precis vad han är!


Tyglar med strass...

Såg detta för första gången i mars förra året. Blingade tyglar, på en islandshästtävling! Lite fräckt tyckte jag det var, men skulle nog inte vilja ha det själv. Har ni sett det förut? Är det ett förekommande fenomen i "storhäst"världen? Och vad tycker ni om det?


Lycklig!

Har letat efter en tygväska sedan förra våren, och äntligen hittar jag en som är helt perfekt!

69 kronor finns att köpa här


Tips & Tricks: Tömkörning, del 1

Tömkörning, del 1:
Utrustning

Tänkte skriva ett liten serie då det var många som var intresserade av min tömkörning. Till att börja med tänkte jag berätta lite om vad jag använder för utrustning, men även vad man kan använda för alternativ utrustning när man tömkör.

* Träns/bett
Såklart så har jag träns på hästen när jag tömkör, oftast det bett som jag just för tillfället rider med, men tömkörningen är ett ypperligt tillfälle att vänja hästen vid ett nytt bett. Du ser hur hästen reagerar på bettet och det är lätt för dig att gå in och reglera om något inte skulle fungera. Till exempel började jag vänja Glói vid stångbettet när jag tömkörde. Då får han en ärlig chans att klura ut hur han ska svara på ett så skarpt bett samtidigt som han inte behöver bekymra sig om någon ryttare som hänger med på ryggen.

* Tömkörningsgjord/sadel
Jag använder mig av en tömkörningsgjord när jag tömkör. Den har tre ringar på varje sida av gjorden samt en mitt under för inspänning. Det finns många longergjordar som har endast en ring längst upp på sidan, men skillnaden på longer/tömkörningsgjordar är att tömkörningsgjordarna är gjorda för att man ska kunna spänna in hästen och lättare få kontroll över formen på hästen. Våran gjord har dessutom tre stroppar bakåt som jag lite snyggt gjort knut på, då det var med en svanskappa som jag inte använder! :) Gjorden placeras antingen över sadeln eller ska man bara tömköra kan man ha den direkt på ryggen på hästen.

Man kan även använda sadeln som tömkörningsgjord.
Då lägger man över stigbyglarna över sadeln och användar dem som ringar där man låter linan löpa igenom. Vi har även satt på små ringar på sadeln (fungerar bra med nyckelringar) där man sedan kan knäppa fast linan om man vill ha någon form av inspänning.


Ursäkta de dåliga bilderna, men här ser ni ungefär hur jag menar!

* Tömmar/linor
Vad använder jag för tömkörnings-tömmar då? Jo! Jag använder helt vanliga båttampar med kabinhakar i. Jag tror våra tömmar är mellan 12-15 meter någonstans? Jag har ingen aning faktiskt. Dock tycker jag att längden på tömmarna är en smaksak. Så länge man kan hålla reda på tömmarna och inte trasslar in sig för mycket i dem (jag lovar, alla gör det till en början!) så kan man ha hur långa som helst. Jag tycker att båttamparna är helt fantastiskt bra! De är runda, ungefär hälften så tjocka som ett vanligt grimskaft. Ger ett skönt grepp och löper lätt genom ringarna.

Sedan ska jag tycka till lite också. Många använder longerlinor när de tömkör. Jag tycker att det är ganska farligt och dessutom onödigt svårt. Jag, personligen, tycker att det är svårt att få ett riktigt bra grepp om platta tömmar och är de dessutom gjorda i tyg går de väldigt lätt sönder (och bränner som tusan om hästen drar, vilket kommer hända!). Dessutom snurrar de sig och löper inte så lätt genom ringarna. Jaja, nu ska jag sluta klaga, jag har aldrig testat platta tömmar i läder, men kan tänka mig att de är bättre i alla fall.



Nästa del kommer handla om lite olika inspänningarna och vad de är bra för.
Hoppas ni gillar det! :)

Kom ihåg att ALLTID ha handskar på er när ni tömkör.

Om någon vill skicka dessa till mig, gör det nu, tack!



Till båda - Till Jodis (prinsessan) - Till Glói

TYVÄRR tror jag att Glói skulle klä bättre i det rosa än vad Disa skulle göra, haha. Min lilla gay-prins. Älskar att folk brukar tro att han är ett sto om man har "babyfärgad" utrustning till honom. Hade sååå gärna velat ha ett mossgrönt till Disan. Fatta vad fint! Drömma går ju...

Pannbanden finns att köpa för 249 kronor här!

Stall-dag

Idag hade vi en stalldag, och vi ungdomar red även en liten tur, vilket var supermysigt! Tänkte på bjuda på några få bilder från dagen som mor har fotat. Utöver ridtur och stök i stallet så åt vi även korv och kladdkaka! Mycket uppskattat och trevligt. Hoppas vi gör om det snart igen, och då kan man ju hoppas att alla kan vara med!


Jossan/Gjöf - Emma/Hlýnsbrá (Limpan) - Wilma/Hvinur - Madde/Spænir - Jag/Glói - Sanna/Hlynur -
Christina/Kórmákur (Korvmackan) - Matilda/Eldar


Ciel och de andra hundarna (Molly och Albin) levde rövare heeela dagen, haha


Här är vi påväg! Anna, Lotta och Linda var duktiga och gick med oss halva vägen!

På väg hem till mig...?

Kolla vad jag hitta! Behöver fler "stövelridbyxor" då det är alldeles för lerigt i hagarna för att använda mina isis-ridbyxor... (Är såhääääär nära på att köpa hem dessa verkligen!)


Tygförstärkta, ca 270 kronor


Helskodda, ca 340 kronor

Nu kliar det allt bra i fingrarna och plånboken!

Jodis, min lilla Disa

Nu befinner jag mig i stallet på en heldag med alla som rider där. Ska bli supermysigt! Vi hörs ikväll, ha en trevlig dag!




Dagens äventyr

Som sagt var jag ute förut i stallet, och hej vad det blåste! Ingen hårtork behövdes där inte. Gick runt och tog det lite lugnt, gjorde iordning boxarna och kvällsmaten till de små liven. Glói fick sig allt några morötter och ett par klappar också. Efter det gick jag ner till stoflocken där Disa håller till! De sprang som blådårar redan innan jag kom in i hagen. När jag ropade på Disa stannade de upp, tvärvände och helt plötsligt kom det ungefär tio feta små islandshästar i full kareta springandes rakt mot mig. Det var en ganska mäktig känsla. Att stå där och känna hur marken bara dånade och de, helt överfyllda av livsglädje, kommer springandes mot mig med öronen spetsade. (Sån tur var är Disa väldigt ranghög och beskyddade mig från de andra surkärringarna, annars hade jag nog blivit översprungen... Haha)




Jag myste tillsammans med stoflocken en liten stund och åkte sedan hem igen för att krasch-landa i sängen. Har nu repat mig genom att kolla på några avsnitt av Buffy och även sett klart Kronjuvelerna. Imorgon kommer första delen i min "Tips & Trix" serie om tömkörning, yay!


Rund och glad är hon iallafall... Drottning över höbalen, haha

Riktigt sagt.


Knasiga januari...

När man kan åka ut till stallet, på moppe, i långkalsonger och ridbyxor, utan att frysa.

Förresten. Jag åkte ut till stallet och fotade istället för att plugga. FML.

"en vän är den som sprider ljus när hela världen har slocknat"


Mr. Muffin

Dessa små läckerbitarna har jag förberett nu! Ska nämligen ha med mig dem till stallet på lördag, för då är det kurs. Ska bli så roligt att träffa alla igen och få lite nya tips.

Glói har vilodag idag, så nu blir det väl till att plugga lite... Vad ska ni göra idag?


Jag är med!


Klickabar bild

Hanna & Strákur I

 

 

tyvärr väldigt korniga bilder, men det är väl sånt man får leva med antar jag...


Bärighetsträning 3/1 2012

Idag hade jag och Glói en mysig stund i stallet. Det var snöblandat regn som ÖSTE över mig när jag kom ut till stallet. Tacka vet jag ridhus. Jag gjorde snabbt iordning stackarn som idag var brun istället för vit. Hm.

Skrittade igång ganska länge, nästan 15 minuter! Böjde, ställde, flyttade, gjorde massor med halter. Ville att han verkligen skulle ta stöd i handen, och till slut gjorde han också det. Joggade sedan igång lite i trav på de stora serpentinerna och gud vad vi bara flöt fram! Bitvis riktigt tvåtaktig och flott.

Sedan gick vi över på dagens träning (beskrivet i detta inlägget) och gjorde ungefär 3 i varje varv. Sedan kände jag hur han började stressa och då gick vi över i skritt och skrittade i kanske 10 minuter till, ville att han verkligen skulle ta alla hjälper och skritta på tygeln. När jag fått igenom detta återgick vi till övningen igen och gjorde den ytterligare 2 gånger i varje varv. Sen blev det nedvarvning och godis och massor av pussar till min lille prins som var så duktig!

Svar på lite frågor

Har fått några frågor idag på bloggen som jag tänkte skriva lite svar på.


Hej! Jag undrar om det är lätt att sitta ner i tölten?
Hälsningar från en tjej som aldrig ridit en Islänning :D


Svar:
Hej! Eftersom tölten är en 4-taktig gångart, ungefär som skritt, och hästen jämt har en fot i marken (=inget sväv) så blir tölten oftast en väldigt mjuk och flytande gångart. Såklart är det väldigt individuellt och hästar som lyfter mer och har större bakbensaktion så blir tölten lite "stötigare" (Josefine från isbitarna skrev ett inlägg om detta här) men i regel är det väldigt lätt att sitta ner i tölten.


Vart kommer tömmarna ifrån? Dom ser riktigt bra ut.
Hur jobbar du galoppen från marken?

/Mikaela

Svar:
Hejsan! Tänkte skriva lite inlägg om tömkörning och min utrustning, men faktum är att det är vanliga båttampar som vi har köpt.


Jag jobbar oftast galoppen på Glói (som är femgångare med dålig balans) löst från marken i vårt ridhus. Jag longerar honom antingen med en vanlig longerlina eller löst och galopperar honom helt enkelt. Nu har vi precis påbörjat galoppfattningar "från sidan" alltså att jag springer bredvid och att han på kommando fattar galopp.

Hur mycket kostade din header?
/Malin


Svar: Min bloggdesign är gjord av Josefin, då jag ligger lite på latsidan och gärna ville börja blogga men inte orkade göra någon egen design. Mer information hittar du på hennes blogg som förövrigt är jättebra!


Vad har du för utrustning när du tömkör?
/Therese

 

Svar: I veckan kommer det ett separat inlägg om vad jag har för utrustning och vad man kan använda om man själv inte har denna utrustningen. :-)


Någon som är intresserad av en frågestund kanske?

 


Dagens ridpass

Dagens träning blir lite mer tölt-fokuserad idag hade jag tänkt. Uppvärmningen blir nog mycket sidvärtes rörelser och uppmjukande.

Jag tänkte jobba mycket med bärighet och smidiget idag, samt lydnad för bettet, eftersom Glói gärna blir lite hispig.
Har gjort en liten "banskiss" över hur dagens pass kommer se ut! Det blåa är tölt och det röda är galopp. Det kommer alltså bli serpentiner i arbetstölt för att avsluta med en volt och när vi är rakt på "snett igenom"-linjen fattas i detta fallet höger galopp. Vid det gröna X-et ska det vara halt, gärna utan att ha brutit av till pass (i vårt fall) innan. Jag hoppas ni har en trevlig kväll!


Stooor hiss

Dagens stor hiss går till Novabettet.

Har testat detta på Glói nu i två dagar och det är en sån enorm skillnad. Han vågar ta stöd på bettet och gapar inte alls lika mycket som han brukar. Jag brukar rida Glói på ett tredelat tunnt tränsbett, men testade ett vanligt tvådelat härrom dagen, och det var nästan helt omöjligt att få honom lugn. Detta passade såå mycket bättre.


Sofies mål 2012

→ Ta minst 10.000 steg om dagen.
→ Äta mer frukt och grönt.
→ Äta mindre godis.
→ Spendera mer tid i stallet.
→ Planera mer!
→ Utvärdera mina ridpass (här på bloggen).
→ Gå ur gymnasiet med minst 15.0 utan meritpoäng (det motsvarar VG i alla kurser).

Det kommer bli svår, men jag ska kämpa!

Visste ni att...

...Islandshästar lätt går upp i vikt eftersom det år 1783 var ett enormt vulkanutbrott som utplånade 75% av Islands boskap. Efter utbrottet var det dåligt med mat, så de hästar som inte var feta/la på sig lätt helt enkelt dog på grund av svält eller slaktades för att de ändå skulle dö på grund av slävten som uppstod. Dessa gener har sedan spridits vidare, det var helt enkelt så att de mest anpassade efter situationen överlevde.

Sofie och Glóis mål 2012

Jag tänkte också skriva ihop en liten lista med våra mål för 2012!

→ Fortsätta stärka trav och galopp.
→ Kunna galoppera på volt.
→ Gå från galopp till halt.
→ Kunna hantera energin i tölten/traven bättre.
→ Befästa A-klass poäng i F1 och T2.
→ Kvala till SM i T2 (eventuellt F1).
→ Lära oss att skritta.
→ Befästa inkallningar från marken.
→ Fortsätta jobba med galopp från marken.
→ Markarbete minst 1 gång i veckan.
→ Fortsätta rida för att få en hållbar, mjuk, lyhörd och trevlig ridhäst.

Vad tycker ni? Bra/dåliga mål? Vad har ni för mål med era hästar?



Glad tjej!


Första dagen tillbaka på bloggen och det ser ut såhär! Oerhört glad tjej ♥

Tömkörning 2 januari 2012

Gud vad konstigt det kändes att skriva 2012! Men det är det nu iallafall.

Igår fick Glói sig en riktig genomkörare! Full rulle i alla gångarter. Så idag blev det ett lite stretch/joggpass bara. Massor av markarbete. Målet var att få upp ryggen och ha en avslappnad häst som inte stressar igenom övningen.

Skritt och mjukade mycket till en början, Glói var väldigt lugn och sansad, trotts två andra hästar i ridhuset! Det blev mycket 15 meters volter och byte av volt hela tiden, typ så jag blev helt snurrig! Haha. Glói var iallafall oerhört fokuserad och som en liten studsboll! Även om han var mycket markbunden (som vanligt) så var det ändå så han tog i och ansträngde sig. Testade lite galopp, men han blev så spänd så det blev bara ett par galoppfattningar. Avslutade passet med skänkelvikningar.

Känns jätteskönt att han äntligen börjar stärka sig tillräckligt för att kunna gå på små volter med stöd i handen utan att tappa takten helt! Världens bästa häst ♥








Puss pårej sötaste hästen! Foto: Mamma ♥

Presentation av Sofie

Hejsan! Mitt namn är Sofie Lahtinen Carlsson som driver den här bloggen. Jag är oftast känd mer som Sofie Carlsson, då jag mestadels tävlar under detta namnet. Nog för att isländska hästnamn är svåra att utala, men jag har aldrig stött på någon som uttalat mitt namn rätt på första försöket...



Nåväl. Nu vet ni vad jag heter. Jag är 18 år, går sista ring på gymnasiet (sista terminen nu, är så taggad!!!). Jag, som det miffo och den vinnarskalle jag är valde natur av alla linjer, samtidigt som jag har hästarna och företaget. Det är mycket, men jag ska klara av det. Jag går på Öppna Programmet i Uddevalla, och det är världens bästa program, helt klart.


Ridit islandshäst, det har jag gjort så länge som jag kan minnas, och min passion för denna underbara hästras bara växer och växer mer och mer för varje dag som går. Jag vill lära mig allt och kunna hantera alla hästar och tävla på en hög nivå. Sedan 6 år tillbaka har jag min trogne följeslagare, drakhästen och prins Glói (som ni kan läsa mer om under "Om hästarna"). Vi tävlar tillsammans och ni som läser kommer kunna följa vår väg mot toppen! Jag älskar att lära mig nya saker och tränar regelbundet för Linda Antonsson och Magnús Skúlason, och de är två av de bästa tränarna jag har haft.



Fotografering blev ett intresse för mig för ungefär 5 år sedan skulle jag gissa och under hösten 2009 startade jag mitt företag. Som det ser ut nu så kommer jag även hålla på med detta när jag slutat gymnasiet. Så småningom kommer jag förhoppningsvis ha tagit körkort och siktar därför på att åka ut och fota ännu mer på tävlingar än vad jag gjort hittills eftersom det är så himlans roligt! Dessutom ska jag under 2012 teama upp med Nina (www.isbitarna.se), eftersom hon antagligen tar körkort innan mig och vi ska roadtrippa Sverige runt på hästtävlingar, haha! Förra året på fotosidan började riktigt bra med att jag var officiell fotograf för Islandshästens Dag i Helsingborg. Det var kanonkul och jättesvårt! Det fortsatte i lavinfart och mitt självförtroende som fotograf växte och jag var till och med tvungen att tacka nej till ett par uppdrag tyvärr.


 

Min personlighet är färgstark och utmanande. Mina vänner beskriver mig som lite lätt galen, glad och sarkastisk. Jag är alltid rak och ärlig och säger vad jag tycker. Ha en trevlig stund här på min blogg. ♥




Mot stallet!

Mot stallet nu, vi hörs sedan! :D

Om Glói

Glói från Dirhuvud
E: Gáski frá Eyrarbakka U: Múska frá ∂vera II
Valack, född 2001
Femgångare





Denna skimmelkille heter alltså Glói och är min helt egna lilla pärla.
Jag ska försöka och skriva, inte så klyschigt om honom, för han är verkligen speciell. Han är väldigt känslig och smart, och jag har ridit och tränat honom i fem (snart sex) år för att komma dit vi är idag. På vägen så har vi lärt oss mycket tillsammans, men framförallt lärt känna varandra.

Glói är femgångare som älskar att gå i pass och tölta, haha.
Tillsammans tävlar vi i femgång, T2, stilpass, speedpass och har även testat på dressyr vilket passade oss väldigt bra! När vi köpte honom, 2006, så var han en stabil, fyrkantig unghäst med stor skritt och väldigt stark trav. Vi fick hjälp och töltsätta honom och ganska snart började vi lägga pass på honom. Då blev det som att han gick in i en vägg, han förlorade nästan allt vad trav och skritt hette och blev väldigt spänd och nervös. Hästen vi hade köpt förändrades så otroligt mycket. Både kroppsligt, men allra mest i sitt humör. Han är ganska innåtvänd, men oftast glad ändå. Han är inte den lättaste hästen att få en bra kontakt med och tar sällan egna initiativ.



Jag har aldrig gett upp på honom och med hjälp av kommunikation, lekar, och mycket träning och förståelse för varandra har vi tagit oss dit vi är idag, jag ångrar det inte en sekund!

Idag presterar vi bättre än någonsin och han kan ridas med och utan utrustning i alla gångarter.
Vårat personbästa i femgång är 5,24 och i T2 5,73.


tölt utan någon utrustning




Jag och Glói 2006 och jag och Glói 2011

Om Jodis

Jodis från Dirhuvud
E: Andri frá Hoffsteinstö∂um U: Ógn frá Húsávík
Sto, född 2007
Femgångare



Jodis är mammas ögonsten! Hon är en glad och positiv tjej som alltid kommer fram till mig när jag hälsar på henne i hagen. Jag har kännt henne sedan dagen hon föddes, då vårt gamla sto Ógn är hennes mamma.

Disa, som hon kallas, reds in under sommaren av världens bästa Linda Antonsson, och efter det tog mamma över. Då fick inte jag rida henne alls för att mamma ville lära känna henne, så ridmässigt så vet jag inte så mycket om henne, mer än att hon är väldigt stabil och sansad. I slutet av januari ska hon få skor och då ska jag äntligen få börja stärka mina band med denna lilla divan.



Disa är, och har alltid varit, väldigt överlägsen alla andra hästar, och har tendens till att nästan bli lite bufflig. Men hon är också väldigt tillgiven och ödmjuk. Till hösten hoppas jag på att få tävla henne en eller ett par gånger!