bloglovin

Nöjd nöjd nöjd!

Efter en dag full med var och varje klass direkt efter varandra är jag väldigt nöjd!

I uttagningarna gick han helt okej men fick lite snålt med poäng från vissa domare kan jag tycka. Femgången red jag på ett d-ringat tvådelat tränsbett så vi tävlade rätt mycket för att prova hur det skulle funka!

T2 kändes sådär, helt ok, men inte på topp. Wilma har också varit jääätteduktig! Hon och Gurra kom trea i femgången.


Tvåa gånger två


Planering = Viktigt?

Hur har du det? Är det viktigt för dig att planera din ridning?
 
Jag har väldigt lätt för att bara "slörida" om jag inte planerar min rid-vecka nogrannt. Speciellt nu när det är ett par tävlingar så måste jag vara nogrann, både för min egen skull men också för prestationsnivån att planera. En typisk vecka innan en tävling (på hösten, när man går mer mot styrketräning) kan se ut så här:
 
Måndag: Trav, rund och fin, volter, serpentiner.
Tisdag: Uteritt, galoppträning
Onsdag: Vila
Torsdag: Busritt/uteritt eller bana
Fredag: Vila
Lördag: Dressyrpass fokus på tölt/trav
Söndag: Tävling
 
Såhär kan en typisk vecka på hösten se ut, mycket bygga upp och inte så mycket "tävlingstänk"! En typisk vecka på våren kan se ut lite såhär:
 
Måndag: Dressyrpass, alla gångarter
Tisdag: Uteritt/bana med fokus på pass/passläggningar
Onsdag: Vila
Torsdag: Programridning
Fredag: Vila (om det går bra, annars lugnare dressyrpass)
Lördag: Mysritt ute
Söndag: Tävling
 
Så jag planerar också lite olika beroende på årstid, humör etc etc. För mig är det viktigt att alltid rida dagen innan för att få ut överskottsenergi + att jag ser det lite som en uppvärmning inför uppvärmningen. Hur känns han? Hur ska jag lägga upp framridningen och så vidare... Allt för att kunna prestera på topp!

Hur tränar man T2?

Jag fick en fråga för ett tag sedan om hur man tränar att släppa tygeln i tölten, om hästen bara slänger sig i trav. Först och främst vill jag börja med att säga att Glói alltid haft tölten som första gångart, så har spelat mycket på det. Men jag kan försöka ge några tips på hur man tränar att släppa tygeln.

Till att börja med måste hästen böra sig själv. Har du en häst som du själv måste rida med mycket häst i handen så måste det bort först. Tips på övningar för att träna bort detta är samlad skritt (inte stressigt) utan att du måste hålla emot i handen hela tiden. Även skänkelvikningar och bakdelsvändningar i en samlad skritt är bra övningar för att "få igång bakdelen" och få bort hästen från bettet.

När man kommit så långt kan man börja träna på att släppa efter lite i taget. Till exempel ute på en väg, samla och upp i tölt, släppa tygeln lite (alltså inte helt lös tygel eller enhandsfattning ;)) och sedan samla ihop hästen, ner i samlad tölt och sen ner i skritt/halt. Det är jätteviktigt att du är konsekvent och aldrig låter hästen gå ner i trav, varken med lös tygel eller annars heller, så vida du inte BER om trav. Ett annat tips är att hela tiden prata med hästen, smacka eller bromsa med rösten så hästen är uppmärksam på dig!

Sedan, när hästen fattar vad du menar, så är det bara att träna längre och längre sträckor :) Dock är det väldigt individuellt, vissa hästar kan man släppa tygeln på helt direkt. Sedan är det också viktigt att du fortsätter våga rida, driva och hålla igång hästen. Försök också att vara avslappnad så det inte uppstår spänningar i hästen och kom ihåg att annars.


RSS 2.0