bloglovin

Hur tränar man T2?

Jag fick en fråga för ett tag sedan om hur man tränar att släppa tygeln i tölten, om hästen bara slänger sig i trav. Först och främst vill jag börja med att säga att Glói alltid haft tölten som första gångart, så har spelat mycket på det. Men jag kan försöka ge några tips på hur man tränar att släppa tygeln.

Till att börja med måste hästen böra sig själv. Har du en häst som du själv måste rida med mycket häst i handen så måste det bort först. Tips på övningar för att träna bort detta är samlad skritt (inte stressigt) utan att du måste hålla emot i handen hela tiden. Även skänkelvikningar och bakdelsvändningar i en samlad skritt är bra övningar för att "få igång bakdelen" och få bort hästen från bettet.

När man kommit så långt kan man börja träna på att släppa efter lite i taget. Till exempel ute på en väg, samla och upp i tölt, släppa tygeln lite (alltså inte helt lös tygel eller enhandsfattning ;)) och sedan samla ihop hästen, ner i samlad tölt och sen ner i skritt/halt. Det är jätteviktigt att du är konsekvent och aldrig låter hästen gå ner i trav, varken med lös tygel eller annars heller, så vida du inte BER om trav. Ett annat tips är att hela tiden prata med hästen, smacka eller bromsa med rösten så hästen är uppmärksam på dig!

Sedan, när hästen fattar vad du menar, så är det bara att träna längre och längre sträckor :) Dock är det väldigt individuellt, vissa hästar kan man släppa tygeln på helt direkt. Sedan är det också viktigt att du fortsätter våga rida, driva och hålla igång hästen. Försök också att vara avslappnad så det inte uppstår spänningar i hästen och kom ihåg att annars.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej! Tack för du var uppmärksam på min fråga! Ska fösöka idag. Motionerar alla tre hästarna idag ;D
Äntligen ett inlägg det var så längesedan de var ngt!

2012-09-07 @ 14:04:33


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0